VLADAR

Crnac nikada neće razumjeti bijelca, niti bijelac crnca, sve dok je bijelo - bijelo, a crno - crno.
Recite bijelcu da na sjevernom polu ima zlata, i on će uzeti pijuk i lopatu i poći tamo.
Recite mu da u nekoj laguni živi deset tisuća ljudoždera i na dnu leže biseri i on će tamo otići posve sam i suprotstavit se svima.
Recite bijelcu da na bedemima pakla ima dijamanata i on će otići na bedeme pakla i natjerati starog vraga da za njega kopa...
Poznajem ljude koji tvrde da razumiju crnce. Oni tvrde da kad bi se bijelci trudili razumjeti nigere, problema bi bilo upola manje. Postoji mogućnost da je to istina ali...
Misija bijelog čovjeka je da vlada svijetom. To je samo po sebi dovoljno velika zadaća. Što bi se dogodilo kad bi bijelac uz sve to pokušao još shvatiti crnca.
Jedan od stupova ka uspješnom vladanju svijetom je upravo taj da su crnci glupi.
Jedino u čemu se crnci i bijeci slažu jest činjenica da je bijeli čovjek neizbježan.
Neizbježan. Što god crnci radili ili ne radili, naposlijetku će o svemu odlučivati bijeli čovjek.
Taj bijeli demon, ne razmišlja kao oni. U stanju ih je ubijati, odvoditi u roblje, paliti im kuće i silovati žene. U stanju je raditi napornije nego oni, ako to hoće. U stanju je smisliti sva čuda ovoga svijeta. U stanju je VLADATI.
 
 

Uredi zapis

28.06.2005. u 11:00   |   Komentari: 6   |   Dodaj komentar

Čovjek zvan Nepoznato

Ušao je u prostoriju. Po škakljikanju u predjelu potiljka i po izrazima lica prisutnih, osjetio sam to.
Prišao je našem stolu. Moja su se tri druga ukočila. Pogledao sam ga. Prošla me je jeza. Njegove su crne oči čudno sjajile. Sve što je njegov pogled odavao je bilo da je to čovjek nepoznato i sve što nepoznato budi u ljudima. A to je bio strah.
Nije bio osobito snažan. Mogao je imati dvadesetak godina. Rekao je da se zove Ramon Mendosa i da traži stanovitog Robertsa. I to je bilo sve. Nikakav suvišan izričaj. Nijedan suvišan pokret ili gesta. Bio je hladan kao led, a unutra je gorio paklenim plamenom.Bilo mi je drago što nisam Roberts. Čovjek zvan nepoznato bio je sotona. U njegovom se pogledu očitavao hladni oganj. Čista, nepatvorena mržnja u svakom treptaju. Te su oči morale gledati nešto jezivo. Nešto toliko surovo, što je ovog mladića pretvorilo u najstrašnije ljudsko biće.
Nikada nisam sreo nikoga sličnog. Nekoliko je mjeseci radio najprljavije mornarske poslove. Ni sa kim nije pričao niti prijateljevao.
Kad se Roberts vratio na naš otok, Mendosa ga je ubio kukom za tune. I zatim nestao. Robertsov leš je imao rupu veličine šake na prsima. Nije imao srce.
 

Uredi zapis

28.06.2005. u 8:55   |   Komentari: 1   |   Dodaj komentar

tetovirani tabani

Znam čovjeka koji si je dao tetovirati tabane.
Kaže da to neopisivo boli. Vjerujem mu. Pitao sam ga i zašto baš tabane, koja je svrha...
Rekao je da je stvar vjerske prirode. Plemenski običaj s Gvineje.
Nisam ga više ništa pitao, samo sam gledao te njegove tabane i mogu vam reći da mi je to bilo logično.
Znate kad vidite tabane  (i dlanove) u crnca. Taj kontrast smeđe kože nogu i roza ili bijelih tabana je onako, čudno gadan, na neki način.
Kad si crnac iztetovira tabane, pa oni postanu crni, e to je već nešto i izgleda sasvim dobro.

Uredi zapis

27.06.2005. u 13:56   |   Komentari: 9   |   Dodaj komentar

žene & muškarci

Nadasve neiscrpna tema o kojoj se može pisati stoljećima.
Stoga, pisat ću o samo jednom od uzoraka odnosa između žene i muškaraca koji jedno drugo smatraju prijateljem.
Općenito, muškarci ne razlikuju prijateljstva. Oni prijateljuju jednako s muškarcima i sa ženama. Njima je prijateljstvo jedan pojam. Žene su te koje dijele prijateljstva na muška i ženska.
Jedna od poželjnijih stvari na ljestvici ženskih želja je imati muškog prijatelja. Pravog, iskrenog tipa koji će ih cijeniti i poštovati kao što poštuje samog sebe.
To se vrlo rijetko dogodi. Vrlo često muškarci izigravaju prijatelje, a zapravo im se djevojka sviđa.
Ali ipak ponekad, muškarci odu do kraja i iskreno zavole ženu na prijateljski način i postanu joj pravi, iskreni prijatelj. Kad dođe do toga, žene to automatski, nepogrešivo osjete. U tom trenutku postaju sigurne, da ih ovaj macan ne želi povalit, nego ih stvarno cijeni.
Potom, iako su naizgled ostvarile svoj san, te iste žene koje su žudile za muškim prijateljstvom postaju njime nezadovoljne. Ta promjena ponašanja dotičnog frenda prema njima, u odnosu na sve ostale žene, postaje im izuzetno draga (jer se osjećaju povlašteno) ali ih i iritira, jer rezoniraju da ovaj dragulj ne smiju prepustiti nekoj kučki, već ga zadržati za sebe.
I onda počinje problem. A to je i uzorak o kojem sam želio nešto napisati.
Što se zatim događa? Prvo što takva cura zaključi jest: On to nikada ne smije saznati, nikada nikada, nikada. Naravno, jer ako on to sazna ili shvati, to će potvrditi da u njihovom prijateljstvu ona je ta koja ne zadovoljava standarde, nego je pobijeđena od strane plitkih emocija. Ona je iznevjerila prijateljstvo. Neprihvatljivo.
I onda to godinama skrivaju, bez vidnih rezultata.
Plan B, je pokušati neizravno njega dovesti u situaciju da pogriješi. Idemo se napit, prespavaj kod mene i tisuće sličnih situacija koje frendica potiče, kako bi uz one thing went to another ipak privela momka pod plahtu.
Vrlo rijetko upali. Ako ne upali, s vremenom muškarac počinje prepoznavati te situacije i onda se postupno udaljava.
Ako upali, on nakon toga postaje muškarac koji nema više prijateljicu nego partnericu, a to opet nije to, što se nje tiče.
U svakom slučaju, još jedno, mukotrpno građeno prijateljstvo ode k vragu.
Poanta bi bila da mi rijetko zalazimo u tu ulicu, ali kad uđemo, doživljavamo je kao jednosmjernu. Dok vi jurišate ka njoj, a po ulasku, odmah joj želite promijeniti smjer.
 

Uredi zapis

24.06.2005. u 12:45   |   Komentari: 14   |   Dodaj komentar

Ovo je nešto sasvim novo

Recke na kundaku su neprikladne zbog nekoliko razloga.
1) ne posjedujem pušku.
2) moj kundak bi bio vrlo čudnog formata, nezgodan za baratanje
3) recka sama po sebi ne sadrži dovoljno informacija
Excel tablica je puno praktičnija. U lijevoj koloni nalazi se ime (ili kratak opis tipa: kuštrava iz Švice, ili mala zmija) Zatim idu njene godine (bar otprilike), lokacija, te naposlijetku, ukupna ocjena samog sexualnog čina.
Ono što je uistinu zanimljivo je podatak do kojega sam došao kada sam usporedio prosječne godine mojih partnerica sa mojim tadašnjim godinama. Zanimljiva krivulja. Naime, ispada da sam s "najstarijima" spavao u dvadesetima i u prvoj polovici tridesetih. Dakle negdje na polovici svoga sexualnog života. U zadnjih se petnaestak godina krivulja ponovo spustila na dvadesetogodišnjakinje.
Moglo bi se lako zaključiti da sam stari perverznjak, ali u društvu poput vašeg (našeg?) to je sasvim normalno. Na nekim drugim meridijanima, imati bitno mlađu partnericu je normalna pojava. To sam također zaključio iz svegovoreće statistike.
Ako se slažemo da je npr. Južna Amerika "mlad" kontinent, s prosječnom populativnom starosti od 24, godine, vidjeti starca poput mene s nekom kraljicom mladosti je uobičajeno. Dok to isto, primjerice u Zagrebu, izaziva sablazan.
Razlog tomu je, osim malograđanštine, što su Hrvati vrlo stara nacija. Brojne kritike i pogrde, dolazile su upravo od onih najstarijih. Vjerojatno zbog jala i zavisti. Ja shvaćam da svi šezdesetogodišnjaci ne izgledaju jednako poželjno i držim da je tu ključ priče. Međutim, kritiziran sam i od strane mlađih ljudi, što pripisujem ne toliko jalu, koliko usvojenim predrasudama od strane njihovih roditelja.
Jedan moj mladi prijatelj i ja smo nedavno o tome razgovarali. Došli smo do zaključka kako se trendovi mijenjaju. Jedan od njegovih argumenata je bila upravo ova iskrica. On mi je i skrenuo pažnju na ovaj site, a poglavito na web log, budući da ga je neko vrijeme pisao. Tvrdio je da će moja krivulja doživjeti zaokret. Zapravo, da se više neće kretati po nekom ustaljenom patternu, nego će obliovati velikim skokovima po pitanju starosne dobi partnerica. U to mi je teško vjerovati iz tri razloga.
1) Ja sam zadovoljan putanjom krivulje i ne želim je mijenjati
2) on to govori na temelju vlastitog iskustva a tek mu je 30 i kusur
3) Ja sam verbalno-vizualan tip, s limitiranim literarnim sposobnostima, što će pretpostavljam, uvjetovati i feedback sličnih profila, a ne na njihove godine
U svakom slučaju, veselim se ovom novom iskustvu, koje samo nakon dan i pol, izgleda obećavajuće
pozdrav
 
 
 
 

Uredi zapis

24.06.2005. u 9:24   |   Komentari: 12   |   Dodaj komentar

ložarenje

je skroz O.K....dok Vam ne uđu u trag.
To je djeco opasno. ONI sve to čitaju. Vi sad mislite da su to gluposti, ali nisu.ONI postoje. I ONI sve to čitaju. Zapravo ne čitaju, nego spremaju po fajlovima. Kad jednog dana nešto zajebete, izvući će taj Vaš fajl...i onda ste najebali.
Istini za volju, većina vas nije u stanju producirati ništa inkriminirajuće, pa se stoga, možete opustiti i zanemariti ovaj savjetodavni log...ali neki od Vas dobro znaju o čemu pišem.
Neki od vas će, nažalost, to tek saznati. Stoga, pamet u glavu.
Ako nemate pamet za u glavu, slobodno baljezgarite i dalje, jer ćete i na taj čudan način, svojom plitkošću, stvarati alibi za neka buduća vremena. Ako se kojim slučajem opametite, ne stavljajte to na log. Ne. Pravite se blesavi.
Pozdrav

Uredi zapis

23.06.2005. u 9:36   |   Komentari: 4   |   Dodaj komentar